Rýže s tuňákem

Ingredience:
- 200 g rýže (nejlépe basmati nebo jasmínová)
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (cca 150 g, po odkapání cca 110 g)
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 lžička sojové omáčky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky sušené bazalky (volitelné)
- 1 jarní cibulka (na ozdobu)

Postup:
1.Příprava rýže:Rýži důkladně propláchněte studenou vodou, dokud voda není čirá. Poté rýži vařte podle návodu na obalu (obvykle v poměru 1:2, tj. 1 díl rýže na 2 díly vody) po dobu cca 15-20 minut, dokud není měkká. Pokud chcete, můžete do vody přidat špetku soli.

2.Příprava tuňáka:Během vaření rýže si připravte tuňáka. Na pánvi rozehřejte řepkový olej a přidejte na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu.

3.Přidání tuňáka:Přidejte tuňáka (bez šťávy z konzervy) na pánev a míchejte, aby se dobře prohřál a spojil s cibulí a česnekem. Přidejte sojovou omáčku, sůl a sušenou bazalku. Vše dobře promíchejte a krátce prohřejte.

4.Spojení s rýží:Jakmile je rýže hotová, přidejte ji na pánev k tuňákovi a vše dobře promíchejte.

5. Servírování:Hotovou směs podávejte na talíři, posypanou nakrájenou jarní cibulkou.

Výživové hodnoty (pro celou porci):
- Kalorie:cca 540 kcal
- Bílkoviny:cca 30 g
- Tuky:cca 9 g
- Sacharidy:cca 85 g

Tyto hodnoty jsou orientační a mohou se lišit podle konkrétních použitých surovin.